Khamis, 26 Disember 2013

Tak Ada Tajuk

Habis dah cuti hujung tahun ... dah amik anak dari kampung ... terkezut dengan anak dara aku yang makin debab semenjak duduk di kampung ... mak kata tak habis2 nak makan nasi jer .... pagi2 lagi dah minta nasi ... nasi sejuk pun jadi.  Ayah beli roti canai pun tak jalan ... tetap nak nasi lemak.  Last2 badan pun makin debab aku tengok.  Tak taulah muat tak baju sekolah yang aku dah beli hari tur ... belum fitting lagi sekali .. sebelum balik kampung dah fitting dah ... nengok kan saiz badannya ... cam tak muat jer ... huhuhuhu .....

Isnin, 16 Disember 2013

Siaran Kembali

Last n3 pasal balik kampung n Syahir demam.  Lamanya tur ... dah dekat sebulan tur tak update blog.  Kalau ada yang menunggu n3 baru tur sorilah yer.  Bukan tak ada masa nak update tapi ... mim alif lam sin huhuhu.

Esok dengar citer tak ada air ... tak tau ler tempat aku kena ke tak ... bila check Taman Kosas tak ada listing Syabas ... tapi tetiba tak ada air karang ... haru biru aku dibuatnya.  Mujur ler sekarang ni anak2 tak ada kat umah .. ada kat kampung. Tinggal si kecil Syahir jer ... yang tengah agresif ke hulu ke hilir .. menapak selangkah.  Dah tak nak naik walker dah .. bila letak dalam walker sekejap jer naiknya.  Muka senyum memanjang ... pandai pujuk orang suruh dukung ... Sekarang ni, dah pandai tengok Incik Aidil bangun jer atau pakai baju seluar ... ingat nak pergi jalan.  Tengok aku pakai tudung pun, tau jer nak naik kereta.  Maklum ler dalam rumah tak ada kakak n abang nak main.

Semalam bawak pergi gunting rambut sabab rambut dah panjang sampai telinga.  Asyik tarik rambut jer.  Bila tukang gunting tur nak gunting guna mesin jer ... menjerit marah ... memang tak suka orang pegang kepala.  Gunting sikit2 jer kat tepi telinga ngan belakang ... bagi pendek ... tapi regernya tetapi 5 hinggit walaupun rambut tak sampai sejemput kena gunting ... huhuhu ...

Rabu, 4 Disember 2013

Citer Ganti Berganti


Wahhhh....banyaknya sarang labah2...itu maknanya dah lama tak update ler tur.  Kebizian yang melampau ... dan macam2 masalah melanda.  Masalah pengasuh anak yang terpaksa cuti sebab anak masuk hospital ...terpaksa bawak Syahir ke ofis lagi dalam keadaan dia yang tak sihat.  Memikirkan apa orang kata bila aku angkut anak aku ofis ... bila ada anak nak buat kerja pun tak boleh ... lebih2 lagi sebab demam.  Lagipun terpaksa bawak tur sebab start 28 hingga 3 haribulan aku apply cuti.  Untuk tidak membanyakkan cuti aku tur ... tur ler jadinya.  Tapi aku kena redha gak ... terpaksa EL 1 hari untuk jaga anak demam dan balik half day ... sebab musabab yang sama.  Tq boss sebab faham ... 
Dalam demam2 tur aku bawak balik kampung jugak sebab dah janji ngan anak2.  Sebab minggu ni jer boleh balik kampung.  Sebelum balik kampung..singgah klinik dulu amik ubat lain untuk Syahir ditambah dengan antibiotik.  Sebab sebelum ni ubat tiada antibiotik .... demam Syahir semakin teruk bila malam.  Pukul 2 - 3 pagi asyik sedar dan menangis.  Kat kampung bagi air kelapa jugak ... petua orang2 tua kena ikut.  Demam tetap tak kebah juga.  Makan ubat kebah sekejap jer ... minum susu ngan makan pun tak nak.  Dah kecut dah.  Dalam hati memang risau .. sebab takut kena jangkitan kuman dan mengakibatkan lelah.  Masuk ubat buntut pun dah buat .. tapi sekejapnya kebah demam.  Malam jer start demam balik ... Dengan izinNya ... masuk 10 bulan usianya pada 1hb hari tur ... demamnya pun kebah.  Alhamdulillah ... syukur sangat2.  Makan pun dah boleh walaupun sedikit.  

Macam biasa hujung tahun cuti sekolah ... abang dan kakaknya tinggal di kampung ... nak pulak musim hujan sekarang ni.  Tengok hujan jerlah ... 




Khamis, 14 November 2013

Tahniah Kak Lang

Dah 2 minggu tak membebel kat blog ni.  Sibuk yang disengajakan dan tak sengaja.  Lebih2 lagi Intan Payung Syahir baru habis demam ... bukan dia saja yang demam ... kakak dia pun demam sama.  Hari Jumaat baru2 ni pun aku EL sebab nak jaga dua2 tur kat rumah.  Nak hantar rumah pengasuh tak sampai hati lak.  Sebab bila dia demam ... asyik nak berkepit jer.  Tak boleh nak bangun sikit ... mesti merengek.  Alhamdulillah .... dua2 dah sihat, cuma batuk jer sekarang ni.  Bangun pagi2 mata sebelah kiri tak boleh nak bukak sebab bertempek ngan tahi mata.  Panas dalam agaknya ... sebab nak kata mata merah sebab sakit mata ... tak pulak.  Nak kata demam ... badan tak panas .. cumanya kepala jer rasa cam suam2 sikit.  Ubatnya letak susu badan jer kat mata tur.  Petua orang dulu2...kena amalkan.  Ada betulnya gak.  

Hari ni ada anugerah kecemerlangan kat sekolah agama Kakak .... bawak balik surat semalam sebab dia pun tersenarai dapat hadiah prestasi meningkat.  Tahniah Kak Lang ... ada usaha, ada kejayaannya ... walaupun, hari tu MC sebulan sebab kakinya xcident .... Insha Allah, hari ni ibu ngan abah datang sekolah kakak.  

Tahniah Kak Lang ... (gambar lama)
   

Isnin, 4 November 2013

Puri Memuri Makanan Syahir

Hingga hari ni, aku masih merajinkan diri aku untuk membuat makanan Syahir.  Belum lagi makan nestum.  Alhamdulillah...dia pun berselera jer.  Sehari sebelum, malam tur dah stand by kan diri untuk membuat makanannya.  Aku tak guna pengukus sebah remeh sikit walau hakikatnya mengukus lebih berkhasiat dari merebus.  Kalau datang time rajin tur ... aku kukus ... tapi biasanya sayur jer aku kukus.  Kalau kentang, carrot, labu, ubi manis semuanya aku rebus.  Okaylah ... layan gambar jerlah.


sweet potato yang dah siap direbus .. dibiarkan sejuk sebelum diblend.

Dah siap blend ... letak dalam tempat ice ... untuk dibekukan.

Sweet potato ... ready to frozen

Tempat ice yang bertutup yer ... untuk elak anasir2 yang tidak diingini..

Carrot + kentang + ikan bilis 


Syahir Demam

Sunyi sepi ofis hari ni ... umpama blog aku yang dah lama tak update ni. Ingat nak update citer pasal Raya Haji aku kat Perak...tapi ke laut sudahnya.  Terbengkalai sudah ... huhuhuhu .... Macam2 benda nak dibuatnya walaupun kadang2 terpaksa buat2 .... Minggu lepas 4 hari Intan Payung Syahir punch card sama ngan aku masuk ofis.  Anak pengasuh demam panas ... dugaannnnn.  Sampai hari ni Syahir asyik bangun awal jer ... dah set macam orang nak pergi kerja lak .... hari cuti pun sama ... bangun awal, belum masuk Subuh dah bising mulutnya.





Hari ni Syahir demam ... awal2 pagi bangun kemudian merengek2 ... bagi susu, sekejap jer hisapnya sebab hidung pun tersumbat.  Dah lama tak demam ... Harap2 anak ibu cepat baik dan sembuh macam biasa yer .... Hantar jugak rumah pengasuh .... sebab ramai orang cuti kat ofis ni ... nanti lengang lak ofis ... lagipun dah bekalkan Syahir segala ubat yang perlu.  Tak pergi klinik lagi, ubat yang ada banyak lagi dan masih elok.  Sebelum hantar rumah pengasuh dah bagi makan ubat demam pukul 6 pagi tadi .. demam pun kebah sikit.  Tak taulah balik karang...harap2 demam sikit jer.   

Rabu, 23 Oktober 2013

Resepi Bubur Nasi Syahir

Resepi Bubur Nasi Syahir (Belasah Ajer)

Segenggam Beras
Isi Ayam (potong dadu)
Kentang (potong dadu)
Carrot (potong dadu)

Cara Masak

Memula basuh beras bersih2 .... pastu masak sampai jadi bubur ... tak yah letak apa2 ... garam pun tak yah .... Sejukkan dan blend ...

Isi ayam + kentang + carrot .... masuk semuanya dalam periuk dan rebus hingga empuk .... nak lagi best letak sedikit ikan bilis (untuk rasa masin sikit) .... garam pun tak leh bubuh yer ... sebab baby lagi.  Tak elok untuk baby.  Dah masak semuanya .... sejukkan dan blend .... untuk bawak ke rumah baby sitter esok aku letak dalam tupperware dan letak peti ais bahagian bawah ... manakala yang nak simpan tur letak dalam tempat ice cube yang bertutup tur dan simpan dalam tempat freezer ... nak bagi baby makan esoknya .... amik seketul dua dan campur dalam bubur nasi dan panaskan atas api hingga cair ... nyum, nyum, nyum ... sedia untk dimakan.

Cerita Terkini - Bubur Nasi Syahir

Dah lama tak update blog ni...ada yang rindu ker ... huhuhu ... sambil tutup muka..  First nak update pasal Intan Payung Syahir ler ... yang makin kuat makan .... dan semakin lasak dan manja .... Tapi yang paling aku sedih dan rasa sangat2 sayu sebab sekarang ni dah campur susu dengan susu formula.  Tapi bukan kat rumah aku, kat umah pengasuh jer ... sebab stok susu dah kurang sekarang ni.  Tapi still bekal kat pengasuh lagi 2 botol sehari.  Mana nak cukup dengan umur Syahir yang 8 bulan sekarang.  Bubur nasi memang aku masak untuk stok 2 - 3 hari ... simpan dalam peti ais.  Tu pun tak cukup ... sebab Syahir makan selera sangat .. pantang nampak pegang mangkuk ngan sudu ... mesti nyum2 mulutnya ... Bubur nasi tur lak bila nak makan campur ngan ayam, carrot dan kentang yang telah diblend ...

Pernah hari tur bagi makan bubur nasi ngan kicap + telur ... sebab tak sempat nak masak lauk kegemarannya.  Tapi haram nak makannya ... tak mau bukak mulutnya .... huhuhu.. Nampaknya dia dah ada lauk kegemaran ... kadang2 buat gak puri kentang ngan labu ... tapi tak selalu ...




tengah tepuk tangan



yeyyyy..ngan Along

Suka dapat main kat gelongsor...











Rabu, 2 Oktober 2013

Lebam Sana Lebam Sini

Hari tur pipi kiri Intan Payung Syahir lebam sebab jatuh kat umah pengasuh masa tengah berdiri dekat kerusi dan tak sempat nak sambut...baru2 ni pipi kanan lak lebab ... kejadian yang sama ... tapi berlaku kat umah aku lak ... Syahir ... Syahir ... semakin lasak sekarang.  Tak nak lama2 dok dalam walker ... bila letak bawah .. cepat2 nak berdiri dekat kerusi ... dan menjatuhkan badannya ke bawah ... kadang2 sempat sambut ... kadang2 terbabas ... kena letak tilam dan bantal kelilingnya.  Baru2 ni dah kirim ngan kawan baik hati beli kat Nilai karpet Upin Ipin .... jadinya tahanlah sakitnya bila jatuh.  Beli 2 ... 1 letak kat umah pengasuh ... 1 letak kat ruang tamu aku.  Amik ko ... Incik Aidil kata dah macam nursery umah ni dia tengok ... nursery pun nursery lah .. janji Intan Payung Syahir jatuh tak sakit kepala ngan badannya... huhuhu .... Makan bubur nasi pun 3 kali sehari ... selagi tak kenyang .. memang mulutnya bising.  


Akhirnya ... Alhamdulillah

Last n3 aku pasal Birthday anak dara aku...pastu memang tak ada n3 dah .. hinggalah ke hari ini.   Nak citer pasal celebrate birthday anak dara aku hari tur ... gambar dalam kamera ... tak best citer tanpa gambar ... nanti next n3 aku citer pasal tur yer ... decorate sendiri kek ngan gambar barbies... hari ni nak citer pasal periksa yang dah bertahun2 aku amik .. dan akhirnya ... akhirnya ... alhamdulillah ... last paper aku lulus jugak. Syukur sangat2 ... rezeki anak2 ... dan masa aku ambil periksa tur ... memang tengah BF ... dan masa dah sampai nak pump susu .. memang bengkak habis.  Demi nak kan lulus tur ... aku memang tekad ... harap2 kali ini yang terakhir aku amik periksa.  Walaupun amik periksa tur memang menyeronokkan ... sebabnya boleh balik awal ...yuhuhuhu... 

Adik aku sekali amik dah lulus 3 paper ... aku dah bertahun2 amik ... baru ni lah lulus 3 paper ... tu pun bukannya lulus sekali gus ... mula2 1 paper lulus, pas tur yang ke 2 lulus dan akhirnya ke 3 lulus.  Pernah gak amik periksa salah bawak buku ... walaupun salah bawak buku ... tetap jawab sampai habis.  Itulah aku ... dari dulu, kalau jawab periksa, memang fikir logik dengan tak logik jer.  Hentam sahaja...janji jawab .. dan paper tak pernah kosong..huhuhu...rupa2nya jawab periksa KPSL kena ada teknik ... kena tulis "rujuk buku apa, seksyen apa, para apa ... dan ada lak yang kata ... muka surat pun tulis.  Aku idok ler sampai muka surat pun tulis ... hanya sekadar merujuk bab ...... itu ini ... itu sahaja.  Pernah gak nak mengalir air mata sebab dihantar sorang2 amik periksa ke bangunan SAPURA yang tak pernah aku pergi sebelum ni ... dan ada suara2 sumbang sebab menyusahkan bila nak amik aku kat situ....bertapa di tepi highway sorang2, sebab tunggu orang amik...sebelum ni tumpang kawan yang baik hati ... tapi disebabkan dah berpisah tempat amik periksa .... tur yang terkial2 nak pergi tur... huhuhu... Semoga kawan yang baik hati tur (i know u know) lulus paper tur tahun depan yer...i know u r the best.  Aminnnn....Setiap usaha ada ganjarannya...


Khamis, 19 September 2013

Selamat Hari Lahir Nur Irdina Syafiqah

Semalam 18hb..genap umur anak dara aku .. Nur Irdina Syafiqah .. 8 tahun ... Selamat Hari Lahir Kak Lang ... dia pun terperanjat bila aku bagitau ... senyum2 sumbing, sambil makan nasi lemak.  Aku ngan Incik Aidil nyanyi 'hepi birthday to Kak Lang'... nanti kita celebrate yer Kak Lang .. sekarang tengah bulan ... faham2 jerlah.  Lagipun tengah huru hara ni sebab dah 3 hari Syahir ikut aku ke ofis.  Penat badan ... sian gak tengok dia kena angkut pagi2, walaupun tengok muka dia ceria jer naik keter pagi2.  Itu memang kesukaannya...dapat berjalan2 walaupun hanya naik kereta.  Baru 7 bulan ... tapi lagak cam orang dah umur setahun ... Sepatutnya, hari Selasa tur aku kena attend kursus sampai hari Jumaat ... terpaksalah aku cancel dan buat surat tunjuk sebab musabab tak dapat nak pergi kursus tur.  Yerlah..bukan aku sengaja cari alasan tak nak attend...dah kebetulan anak pengasuh masuk hospital sebab kena asma...terpaksalah aku terima ketentuan dariNYA.  Kalau ada yang berbunyi di belakang tur "kenapa tak cari pengasuh lain" .. hanya aku jer yang ada jawapannya yang tak payah lah nak aku uar-uarkan kat sini.  Semua orang ada masalah, belum tiba masanya nak kena kat kita.  Cakap memang senang..bila kena batang hidung sendiri..sendiri mau ingat lah.  






Apalah yang aku membebel ni ... tadi citer pasal Hari Lahir anak dara aku ... dah membebel lak. ... huhuhu..stop Cik Smah...

Jumaat, 13 September 2013

120999 - 120913

Nombor apa itu???Kalau ditolak jadinya 14..maksudnya dah 14 tahun usia perkahwinan aku ngan Incik Aidil.  Alhamdulillah...syukur...semoga ianya kekal bahagia di bawah lindungan Allah SWT hingga ke akhir hayat.

Tq..abang..luv u so much..

Cheeseeee.....

Along ngan Angah

Jemput makan...

Sabar menunggu pizza...

bagi Syahir makan dulu..sebelum dia mengganggu ibunya makan...

Kak Lang yang suka jaga adiknya..

Mana gambar Incik Aidil..huhuhu..sian..dia yang amik gambar..haruslah tak ada gambarnya..

Aci tak letak gambar ni...

Rabu, 11 September 2013

Alkisah ... Harus ker?

Harus ker Intan Payung Syahir tur nak dicampur susu formula..huwaaaa...rasa nak nangis...bekal pada pengasuh pun dah kurang.  Nasib baik dia dah makan bubur nasi.  Kalau tak mau haru biru...Rasa cam tak sampai hati nak campur susu formula.  Hari2 pam dekat ofis pun dapat 12 oz...malam pam dapat 3 oz..semua tur untuk bekalan esok...susu EBM memang dah licin...sebabnya hujung minggu tak pam.  Tapi aku bersyukur sesangat sebab Syahir dalam fully BF Exclusive tanpa campur2 sehingga umur 6 bulan...masuk 6 bulan baru beri bubur nasi.  

Sekarang ni rutin harian aku bertambah sikit waktu malam untuk menyediakan bubur nasi.  Bukannya guna slow cooker...masak macam biasa.  Pastu nak buat pureenya lagi...blender lagi...kalau malam2 tur jiran mesti dengar blender aku mengaum...Sekarang ni tengah tunggu baby bullet yang comel macam kat bawah ni...beli online..tapinya belum sampai lagi...RM99 free postage.  Tengah bersabar menunggu..harap2 minggu ni sampai.  Sebabnya sekarang ni guna blender biasa kat umah..bukan yang blender cili tur...guna blender kering..memang jahanam dah aku kerjakan...huhuhu..




Niat dalam hati memang tak nak beli nestum....moga2 kerajinan aku ini akan berterusan...hahaha...Kalau ada usaha mesti ada kejayaankan...bukannya kedekut nak keluarkan duit beli nestum..tapinya ada terbaca sesuatu...cam konfius sikit.  Anak2 yang lain bukannya tak makan nestum..masa tur memang tak buat bubur nasi or puree langsung.  

chaiyok..chaiyok..chaiyok...Asmah..teruskan usaha...demi Intan Payung Syahir....




Isnin, 9 September 2013

Syahir Di Ofis

Nak citer pasal hari Khamis lepas...cam biasa..pengasuh Intan Payung Syahir ada appointment ngan doktor. Nak amik cuti karang..cuti dah sikit..rugi lak rasanya...angkutlah sekali ke ofis.  Segala mender kena angkut...termasuklah walker ... sebab sekarang ni dia dah pandai capai barang2 .... dah merangkak .... jadinya untuk selesaikan masalah supaya aku tak perlu nak gendong2 sana sini..aku letak dalam walker sambil aku buat kejer.  Bukan main lagi..macam dok rumah sendiri.  Haruslah dalam cctv ofis aku ni..muka aku jer bawak anak ke ofis.  Nak wat camner...itu lah dugaan yang aku harus terima.  Semoga semuanya dipermudahkan oleh NYA aminnn....

opsss...dah rotate tapi tak mau jadi...Syahir dalam bilik fail..huhuhu..
tinggal sekejap dengan Aunty Z...tengah tidur...


Nyenyak tidur dalam aircond...

Masa untuk bermain...

Apa yang anak ibu tengokkan itu...