Selasa, 31 Julai 2012

Dah Keluar Masuk Balik

Hari ni kepala ting-tong sikit..berdenyut2....dari malam tadi tak hilang2...hilang sekejap jer..pastu datang balik.  Argghhhhhh...nak tidoooooo....tapi line tak clearrrr....Bertambah2 pening sebab kena patah balik ke rumah pagi tadi.  Bersiap punyalah awal...turun dari rumah 7.20...dalam kepala tur memang tak ingat apa2...kononnya hari ni nak datang awal ofis...tapinya masa tengah jalan teringat ada mender tertinggal kat umah...baju sekolah agama Along...hari lak dah mendung kelabu dah..ada tanda2 hujan nak turun...Mujur ler Incik Aidil tak bising...sebelum tur hantar botol air anak dara aku tertinggal..kesian lak nanti tak minum air...Masa patah balik tur dah 7.40...memang tak sempat dah.  Redah gak hujan yang dah nak turun lebat tur..mujur lah setengah tempat jer hujan....Alhamdulillah..sampai ofis dalam keadaan yang kering...

Isnin, 30 Julai 2012

Citer Menu Kampung

Tenggelam timbul aku ni yerk..sekejap ada..sekejap tak ada.  Bukan tak ada niat nak update tapi..keadaan tak mengizinkan...nak tengok facebook pun Incik Aidil yang tengokkan.  Memang malas sesangat .... huhuhu...Nak pulak time bulan puasa ni...lepas jer berbuka dan solat Maghrib dah tertidur kat atas kerusi dah...Incik Aidil tarawikh sampai pukul 10 lebih...anak2 pun semuanya tidur awal..penat berpuasa agaknya..N3 hari ni nak citer pasal balik kampung Sabtu n Ahad...memang aku sihat walafiat kat kampung.  Siap boleh masak lagi...itu yang Incik Aidil pelik tur..sebab kat KL aku tak boleh masak..tak larat..tapi kat kampung boleh lak...hahaha...tapi yang sebenarnya sebab ramai orang tolong...lagipun boleh buat macam2 menu..hari Sabtu tur menu berbuka memang dah suruh siap2 adik beli barang dapur..ayah dah stand by ketam nak suruh buat masak lemak, ayam seekor buat ayam percik, petai nak buat sambal petai, ikan patin buat tempoyak...fuhhhh terliur lagi ni.  Bertambah2 makan aku kat kampung..tak macam kat KL..memang makan sikit...Hari Ahad lak masak ikan bakar talapia, sotong goreng kicap, sambal petai lagi...hahaha...dan paling special kari ayam kampung...Lepas berbuka dan solat Isyak..bertolak balik KL..jalan boleh tahan banyak kereta...Kul 12 tgh malam baru sampai KL...penat badan tak hilang lagi.  

Selasa, 24 Julai 2012

Sahur Ke Klinik

N3 semalam aku ada citer pasal anak dara berpuasa di sekolah.  Petang tur tak sabar2 nak tau dia puasa ke tak?..Jawapannya...Ikah tak puasa..sebab pening kepala ngan sakit kaki...tur pun minum air kawan jer...tak makan apa2...kesiannya anak ibu.  Ada bekalkan duit tapi dia tak beli makanan...Memula sampai rumah badan tak panas lagi...dah dekat nak berbuka panasnya lain macam...tapi masih boleh makan nasi bertambah2...agaknya lapar sangat siang tur.  Dah 4 hari beli tempoyak...lauk kegemaran dia tur...bulan2 puasa ni bukan main lagi...hari ni haruslah mencari lagi tempoyaknya.  Mujurlah kat ofis ada Bazar Ramadhan jual tempoyak ikan patin...tak payah susah2 nak cari kat Bazar lain.  Lagipun bila bersesak2 ngan orang ramai cam nak pitam jer..Melalut jap..huhuhu...Malam tur, aku tidur ngan anak dara aku sebab lain macam bunyi nafasnya...mungkin panas dalam.  Incik Aidil langsung tak sedar aku tak ada kat sebelah....bila tanya ..sedar tak tak ada orang kat sebelah...jawabnya...takkkkkk...agaknya kalau orang culik pun tak sedar....jawabnya lagi...orang tur tak larat nak culik pun..sebab berat....hampeh....

Bangun Sahur pukul 5 pagi...panaskan lauk pauk semua...baru gerak anak2 dan Incik Aidil.  Rasa badan anak dara masih panas lagi...bernafas pun ikut mulut.  Gerak dia tanya nak sahur tak ... angguk ... nak makan gak ... tapi tak banyak ... sesuap jer.  Agaknya mulut tak sedap.  Pukul 5.30 pagi Incik Aidil bawak pergi klinik...Hari ni doktor bagi MC kat dia..tak payah pergi sekolah...Ada lak yang jealous adik dia tak pergi sekolah..siapa lagi kalau bukan si kembar Ikah... Angah...sebab hari tur bila Angah demam...tak pergi sekolah..adik dia pun cuti..bila adik dia demam dan tak pergi sekolah...dia kena pergi sekolah..tur yang jealous tur...

Isnin, 23 Julai 2012

Perihal Anak2 Berpuasa

Anak dara aku buat pertama kalinya berpuasa penuh.  Dah 2 hari puasa...hari ni yang ke3...harap2 dapat habiskan puasa hari ni.  2 hari berpuasa kat rumah..boleh lah aku control, hari ni dah sekolah..takut lak ada kawan2 yang tak puasa...dah dia tak tahan...Hari pertama puasa..memang teruk aku melayannya...dari pukul 12 sampailah ke pukul 7...jenuh melayannya.  Setiap jam bertanya pukul berapa...pukul berapa..lama lagi ke ibu...Ikah nak makan ni...Bila suruh makan tak nak lak makannya...Kena puji setiap masa...tak boleh tersentuh hati..kesian gak menengoknya..tapi alhamdulillah, sampai gak waktu berbuka.  Masa pergi Pasar Ramadhan..macam2 dimintaknya...kalau boleh semuanya nak.  Mana yang boleh diturutkan, beli jerlah..sebab nak melayankan puasanya...Kalau tak...bagitau esok pulak beli...Sebab puasa lama lagi....Mujurlah faham.  Masa berbuka, memang dia makan banyak..bertambah2 nasi...memula makan nasi lemak sebungkus..pastu baru makan nasi putih ngan lauk yang dia suka...Bila tanya best tak puasa...jawabnya..besttttt...maunya tak best..macam2 boleh makan...Hari kedua pun macam tur gak..cuma merengeknya kurang sikit...Bangun sahur memang tak susah...makan sahur pun banyak...Harap2 dapatlah puasa banyak hari..walaupun tak penuh.  Along ngan Angah...favoritenya Air Kelapa ngan Roti John...Bersahur ngan Roti John...Angah dah makin cekedingnya tengoknya sebab kurang makan..sahur pun tak makan banyak...

3 Ramadhan

Alhamdulillah...hari ni dah 3 Ramadhan...Dah 3 hari umat Islam berpuasa.  Syukur pada Allah kerana aku diberi kesihatan yang bertambah baik di bulan Ramadhan.  Cumanya tak boleh berdiri lama2 kat tempat ramai orang...1st Ramadhan, cam biasa...disebabkan cuti dan cuaca pun mendung2 jer..lepas Sahur cari selimut lagi.  2nd Ramadhan pun cam tur gak..memang aku tak masak lagi bulan puasa ni.  Beli kat pasar Ramadhan jer...nanti2 lah...bila keadaan mengizinkan, aku akan ke dapur...walaupun sekali..hahaha....

Selasa, 17 Julai 2012

Balik Kampung Makan Durian

Hari Sabtu ngan Ahad ada kat Pahang..balik kampung aku.  Beria2 mak ngan ayah suruh balik sebab durian dah gugur.  Bajet memang nak balik..tapi bulan puasa.  Tapi bila tanya Incik Aidil nak balik tak makan durian..dia pun on jer..horeyyyy..dapat balik kampung.  Cumanya Along tak dapat balik sebab ada perlawanan bola sepak kat sekolah..bila kata tak payah pergi..sebab nak balik kampung..Along dah macam nak merajuk.  Fikir gak nak tumpangkan Along tidur kat jiran rumah sewa lama aku tur...tetiba teringat ada adik kat Pandan Indah...fuhhhh..lega sikit.  Suruh dia amik Along lepas main bola sepak nanti.  Nak biarkan dia tinggal kat rumah memang tak yakin, walaupun dah besar.  Hari Sabtu bertolak balik...hari Ahad balik semula kat KL.  Tur pun dah petang baru bertolak...ingat lepas Zohor ker..Tapinya ada orang jatuh sakit...makan durian banyak sangat...sapa lagi kalau bukan Incik Aidil...dah driver sakit sapa nak bawak keter..nak harapkan co pilot yang tak tahu memandu ni..jawabnya....hahaha...tunggulah demam dia kebah sikit..sian nengoknya.  Tur lah..panas2 makan durian..pas tur berjemur lak kat tengah panas...amik ler penangannya.  Aku makan gak, tapi tak lah banyak..cumanya pening2 lalat jer.  Jenuh gak mencurahkan minyak cap kapak kat kepala..best jer...berangin n sejuk..Mujur lah hilang pening aku tur.  Incik Aidilnya kalau demam memang teruk...berselimut tengah2 hari..nak bagi keluar peluh.  Jelun air asam jawa..minum air cap badak...tapinya tak kurang2...mujurlah petang tur ada lega sikit kot nak bawak keter.  Sampai KL terus down..malam tur gak pergi klinik.  Esoknya MC.....

nilah durian yang menyebabkan Incik Aidil demam tur...

sama di atas...

Sebelum demam..teruja 

Tengah beria mengopek durian...

wah sakannya...


naper muka cam penyu...

Makanlah sorang2...

Buah tak banyak tapi ulasnya bertindih dok dalam pangsa...





Doktor Bebal

Baru hari ni masuk ofis..semalam EL..sakit kepala ngan sakit perut.  Memang pergi klinik nak mintak ubat ngan MC..tapi ntah apa bebal punya doktor...minta MC bagi Time Sleep kat aku..aku bukannya nak masuk lambat ofis..aku tak larat nak pergi kejer..bagi lah MC..memang lepas ni aku tak nak pergi klinik tur kalau doktor tur yang duty...tak pernah2 ada doktor tur kat klinik tur..tetiba lak dia ada.  Memang doktor lelaki ni tak faham kot penyakit orang pregnant...dia tak rasa...tak pun dia tak kahwin lagi...memang aku hangin semalam...balik dari klinik memang aku sleep...bangun pun pukul 2 ... perut lapar...

Rabu, 11 Julai 2012

Teringin Sangat

Teringin sangat nak makan kuih ni..ada yang murah hati nak buat tak???uwekkkkkk....



Buatnya tak susah macamana pun...Incik Aidil tolong beli bahan2 boleh...dah seminggu nak makan...memanglah bukan Ramadhan tak lama dah..berlambah orang jual..tapi intinya sikit sangat..kalau gigit sekali belum tentu jumpa inti gulanya...kalau buat sendiri boleh bubuh inti banyak mana nak bubuh...yang pastinya kuih ni favorite ayah masa bulan Ramadhan...kalau ada kat umah, mesti suruh anak2 dia buat.

Takut Air...

Sapa yang takut air ni???Mesti ingat anak2 aku kan...bukannnn..aku sebenarnya takut air..bukan air terjun...air sungai or laut..tapi air paip kat umah aku..sejuk sesangat...balik ofis memang aku akan berselimut kat atas kerusi. Incik Aidil pun pelik..ngandung kali ni ngengada betul...sejuklah..tak leh masak lah...sampaikan bila anak2 aku balik dari sekolah, tanya..."Ibu demam ke ibu"... bukan demam tapi badan memang sejuk.  Kalau tak ada sesapa kat umah masa tur..confirm aku tak bukak kipas...tapi bila balik semua...amik ko..sejuk sampai ke tulang.  Sampaikan nak mandi pun mengeletar..kadang2 terbabas gak..mandi cam P. Ramlee jer..hahaha...nak wat camner...kat umah tak ada shower air panas tur..kalau tak laju jer boleh mandinya..nak masak air kemalasan sangat...aduhai..sampai bila macam ni.  


Isnin, 9 Julai 2012

Ibu Sakit Apa?

Hari Sabtu ngan Ahad tak pergi memana pun..sementelah lagi badan dah kondem ni..faham2 jerlah..semua aktiviti berjalan2 or bersiar2 dihentikan.  Sian anak2 ibu...nak wat camner ibu tak larat.  Cumanya hari Ahad tur pergi kenduri kahwin kawan Incik Aidil...kawannya bukan Melayu kita...kerabat Indonesia..jadinya bila sampai kat rumah kenduri tur tau2 jerlah lagu apa yang keluar..dangdut ngan live band...siap ada menari lagi. Orang pun penuh ngan orang dia jer...masakan ikut masakan Melayu kita...boleh ler nak alas perut.  Makan perlahan2 sambil tunggu member Incik Aidil sampai...sambil didendangkan dengan dangdut...anak dara aku siap gelak lagi bila dengar lagu tur..satu hapah pun tak faham...Ntah apa kenanya Incik Aidil dapat jemputan camtur...lepas kenduri melepek ler kat rumah.  Dan semalam gak lah Angah bertanya soalan yang tak dapat nak jawab...

Angah :  Ibu...ibu ni asyik sakit jer..bila ibu nak sihat...
Ibu  :  Yerlah Angah..ibu ni sakit...tak kesian kat ibu ker?
Angah : Ibu sakit apa..asyik..asyik..sakit...
Ibu : Turlah..kesian anak2 ibu..ibu sakit semua tak dapat pergi jalan2.
Angah : Ibu sakit apa..ibu?
Ibu : Tanya Abah (Tak dapat nak menjawabnya)

Angah2...macam2 soalan...

Jumaat, 6 Julai 2012

Tak Suka...Suka Apa????

Hari ni badan macam rasa sihat sikit.  Tak curi tulang dalam stor..kalau tak time ni dah masuk stor...melelapkan mata.  Dulu2 pun macam ni gak...masa kat ofis lama..lagilah..tak ada tempat nak curi tulang...susun kerusi, pastu tidurlah atas kerusi tur.  Mujurlah orang ofis lama aku tur faham..kejer pun tak banyak...Kat sini tak taulah pulak..sukahati aku jer nak tidur..nak buat macamana...dah tak larat sangat.  Moga2 ianya tak berpanjangan...Aminnnn...Incik Aidil pun dah menggeleng2kan kepala bila rumah dah berbau minyak angin...badan aku pun asyik bau minyak angin jer...yerlah...dah berangin satu badan, nak buat camner.  Bila dapat minyak angin tur rasa segar sikit..kalau tak monyok jerlah.  Nak tidur pun kena sapu minyak angin dulu...sian Incik Aidil...bau minyak angin jerlah...bukan minyak wangi.  Minyak wangi aku tak boleh bau..naik lemah badan bila tercium bau...sampaikan Incik Aidil nak pakai suruh pakai kat luar..jangan pakai depan aku.  Naik meremang bulu roma aku nanti bila tercium bau..hahahha..turlah penangannya.  Memula dah ada macam tak nak beritau lagi kat mak...sebab mak dah pesan..tak payah nak tambah lagi...kesian menengoknya....balik kejer nak kena urus anak lak...rumah jadi tunggang langgang..last2 bila aku bagitau "Mak...mak nak dapat cucu sorang lagi"...dia terus jawab "Hermmm..teruklah umah tur nanti ngan kain bajunya"...nak wat camner mak, dah rezeki .... takper...nanti bila mak datang, sorok jerlah kain baju tur kat mana2 yang patut..hahaha...Nak hadapi 7 tahun beza ni bukan senang..sebelum ni semua benda nampak sedap jer nak makan, sekarang ni nak memilih makan pun tak tau nak makan apa.  Tak ada selera..tur agaknya bila scan hari tur...berat aku turun 2 kilo...sepatutnya ada isi berat bertambah..ni tak...turun lak..tapi kalau nak ikut kan pengalaman dulu2 cam nilah..makan memang tak ada selera.  Sampaikan Incik Aidil tanya..."Ayang nak makan apa hari ni..kita makan kat luar"...Aku jawab ler "Makan jerlah apa yang patut, ayang tak makan pun tak per"...Incik Aidil jawab "Tak bestlah Ayang tak makan"...last2 paksa gak diri tur makan.  Walau pun tak boleh makan banyak.  Mujurlah tak ada morning sickness...kalau tak lagi parah aku. Rasanya baru sekali muntah...tur pun anak pelik naperlah ibu muntah...sayu hati bila Angah ngan Ikah tolong urut belakang..masa tur Incik Aidil tak ada.  Hantar Along tuisyen...Anak2 ibu, tahun depan ... Insyaallah...ada kawan baru...


Khamis, 5 Julai 2012

Puasa Nisfu Syaaban

Hari ni Nisfu Syaaban...15hb Syaaban...Puasa sunat hari ni...bangun sahur pukul 5.15...Aku, Incik Aidil ngan Angah puasa...Ikah tak taulah...bangun sahur jugak..tetiba masa aku tengah goreng telur kat dapur muncul seorang kanak2 perempuan tengah bertepuk tangan kat pintu dapur...anak dara aku tengah tersenyum .... bagitau nak makan nasi jugak...Ikah..Ikah...pepagi pun boleh makan nasi.  Along tak puasa...Angah bersemangat nak puasa...bangun sahur pun senang jer..adik dia kejutkan...terus terpacak kat meja makan.  Terharunya ibu..anak2 ibu puasa hari ni...

Perihal Pergi KPSL

Semalam attend periksa KPSL kat UM...Amik Bahagian B jer...Bahagian A ngan C dah lulus..alhamdulillah...harap2 kali ni lulus Bahagian B..dah tak larat nak usung buku2 yang berat tur ke hulu ke hilir.  Habis periksa semalam sebelum balik umah...pergi makan ngan member Ana kat Keramat..dah lama tak makan ikan bakar..tq Ana bawak kak As makan dan bagi tumpang keter...Balik rumah terus melepek...Tidooooo Time.....

Isnin, 2 Julai 2012

Ada Sikit Jer...

Jengok blog aku jap...fuhhhh...hampir dipenuhi habuk sawang...Bukan tak ada citer nak citer..tapi nak menaip tur ada penyakit lain lak datang.  Hari ni cuba gak nak update...walaupun citer tur dah lama..tapi tak lama mana pun...

Citer 1 
Cat Bilik Anak Dara....akhirnya selesai sudah cat bilik anak dara aku ngan warna pink..ingatkan pink lembut...tengok katalog memang pilih pink lembut...tetiba dah cat kat dinding..terus jadi pink pekat sikit..tak perlah...janji pink...Aku tolong cat tang bawah2 jer..sudut2...yang lain tur Incik Aidil ler..sian..berpeluh2 mengecat...

Tengah kusyuk...

Sikit lagi Incik Aidil...

Yesss..nak siap dah bilik anak dara....

Citer 2
Hari Sukan Sekolah Angah Ngan Ikah




video

video