Selasa, 22 April 2014

DIY Kad Birthday

Dulu ada kawan sama2 buat kad birthday office mate  ... sekarang sorang2 buat.  Bila office mate punya birthday ... mulalah reka kad macam2 ... sekarang mood dah lain.  Tetapi bila datang mood ... inilah jadinya.  Tak ada birthday pun buat ... ana bila nak buat kad ngan Kak As lagi?  Empunya diri pun kena buat kad sendiri .... huhuhu ....  Kadang2 bila buat tur ... release tension sikit ... tension ker??? .... 




kad yang dah siap

guna bahan terbuang


Isnin, 21 April 2014

Pizza Roti Gardenia



Hari ni sambung berpuasa ganti.  Dah 5 hari ganti ... niat nak buat 10 hari ... lagi 5 hari lagi.  Alhamdulillah, syukur kepada Allah.  Walaupun malam tadi tak makan nasi ... cuma makan buah dengan roti gardenia pizza ... harap2 boleh bertahan sampai ke Maghrib.  Cerita pasal roti gardenia yang aku buat pizza tur ... memang menyelerakan.  Anak2 suka ... makan masa panas2 .... yummmmy..memang sedap.  Nak buat pizza tak pandai .... buat jerlah dengan roti gardenia.  Google2 ada lak resepinya ... tapi adalah ikut 100% ... sikit2 jer.  Bakar pun dalam Kuali Ajaib yang Kak Norm beli kat Langkawi.  Memang senang sesangat.  Toppingnya pun ikut suka hati ... nak letak bebola ayam, hot doq, sotong, udang ... ikut sukalah.  Pas tur aku letak cheese mozarela, sos, thousand island, bawang, tomato .... letak semua tur atas roti gardenia yang disusun dalam kuali ajaib tur .... tutup kuali tu ... bila cheese dah cayor ... angkat ler untuk dimakan ....Intan Payung Syahir pun suka makan ... nak makan pizza hut tiap2 minggu .... rabak poket.  Lagipun pizza hut, toppingnya pun bukannya banyak sangat .... sikit jer ... cheese pun kalau nak tambah ... kena bayar.  Kalau buat sendiri ikut suka nak letak cheese banyak mana.  Aku memang letak bebanyak .... sampai meleleh2 ....

ooppssss.... lupa nak snap gambar ... gambar kat Encik Google banyak ... google jerlah yerk ...

Gambar Encik Google .. camni ler rupa cheese kat roti gardenia tur ...lazattttttttttt....

Syukur Alhamdulillah ... Mangsa Lemas Ditemui

Hari Isnin yang penuh dengan kemalasan bila nak bangun pagi.  Intan Payung Syahir lak macam tau jer ... waktu cuti bangun awal .... waktu kerja bangun lambat.  Kena kejutkan baru bangun.  Paling dia tak suka bila buka lampu bilik.  Terpaksalah bermekap ala2 suram gitu ... lampu romantik ... huhuhu... Sebab kalau buka lampu mesti dia menangis .... Nak tidur dalam gelap ... tak boleh terang sangat .... Okaylah hari ni nak cerita pasal kawan anak yang lemas tempohari di longkang berdekatan Sekolah Kebangsaan Ampang.  Alhamdulillah ... syukur ke hadrat Allah sebab mayatnya telah ditemui di loji takungan air Smart Tunel, Kampung Berembang.    Katanya di bawah timbungan sampah ... sebab tur susah nak jumpa.  

Balik petang Jumaat hari tur ... bomba dan polis baru nak kemas khemah yang didirikan di sebelah Masjid Jamek Kampung Melayu Ampang.  Jadinya aku teka mayatnya dah ditemui.  Bila sampai nursery ... memang betullah tekaan aku.  Setelah 3 hari baru jumpa ... abangnya kenal melalui gelang getah KAPPA yang dipakai di tangannya. 

Entry aku tempohari pasal budak lemas.

Gambar kenangan dari Facebook Angah bersama-sama dengan arwah (berdiri di tengah sebelah baju merah) .... Angah duduk berbaju biru ....

Khamis, 17 April 2014

Tragedi Menyayat Hati - Budak Lemas

Balik kerja semalam ..... sampai laluan masuk ke Nursery anak memang ramai orang termasuk bomba.  Dari juah dah nampak siren bomba menyala2...dalam hati dok terfikir ... air naik kot ... sebab dalam pukul 4 hujan lebat sangat.  Sungai Ampang memang kalau hujan terlalu lebat, air naik mendadak.  Pernah nursery anak aku tur tutup sebab naik air .... Bila dah sampai dekat ... baru tau ada budak jatuh dalam longkang yang menghubung ke sungai ... Ya Allah ... memang mengeletar satu badan ... sebab yang jatuh tur sama usia dengan anak aku ... Syahmi ... 11 tahun ... dan juga rakan baik anak aku masa darjah 4 ... memang ramai orang masa tur.  Emak Khairul Azrid Abdul Rasak (budak tur) pun ada ... sayu hati.  Dalam hati doa ... moga2 selamat.  Tapi kalau melihatkan air sungai yang terlalu deras ... mustahil ... tapi itu semua kuasa Allah ... Tiada siapa dapat menduga.  Hanya ingin menolong rakan mengambil bola takraw yang jatuh longkang ... niat baik tur meragut nyawanya sendiri.  Syurga tempat mu dik ... Bomba masih mencari dari malam tadi sehingga ke pagi ... Moga2 dapat ditemui hari ini ... mana tau petang nanti hujan lagi ... memang susah nak cari ... Ya Allah kau permudahkan segala urusan mereka hari ini .... Aminnnn.....
dari surat khabar myMetro .... tak dapat bayangkan longkang macam tur ....

Gambar dari myMetro gak ...

Kejadian petang semalam...:(


klik sini untuk berita selanjutnya

Rabu, 16 April 2014

Berstimboot Di Ofis ... BESTTT...

 Last Week .... Taraaa....selamat menjamu selera ... mana yang terliur tur yerk ... Periuk nasi pun jadi ... Memang menguntungkan dan mengenyangkan ... Tak payah nak pergi Jhonny ke Volcano ker ... apa2 ker ... kat ofis pun leh ...






Masalah Air

Dugaan betul bila air tak ada hujung minggu ... Ahad petang baru ada.  Mujurlah semua baju sekolah dah habis cuci hari Jumaat.  Cuma kasut sekolah jer tak sempat nak basuh...sebab malam hari Jumaat tur yakni malam Sabtu lah yer dah tak ada air .... jadinya pakailah mana kasut yang ada ... huhuhu ... nak wat camner.  Nak basuh hari Ahad lak dah petang dan hujan.  Itu kisah minggu lepas yang ada kat draft aku ni ... hahaha ...

Kisah hari ni lak..air start tak ada petang semalam ... jadinya kemungkinan ada Khamis petang lah ... ikut perkiraan 2 hari ada 2 hari tak ada ... lagipun aku kan duduk umah bertingkat jadinya lambatlah sikit air datang.  Mujurlah tingkat 1 ... kalau tingkat 3 ke 4 ... lagilah teruk.  Masuk hari ke 3 baru ada air ... ada tur sampai dah pindah .. sebab dek air ... aku idok ler sampai pindah  randah ... nak dok mana kalau pindah ... terimalah qada dan qadar ni ...  

Isnin, 7 April 2014

BerFruit Tart Di Ofis

Hari Rabu minggu lepas lupa nak masuk N3 pasal ada kelas buat fruit tart kat ofis aku.  Untung ada Kak Par yang tak lokek ilmu.  TQ Kak Par ... kalau tak memang tak tau nak buat camner.  Tengok gambar jerlah yerk...