Selasa, 2 Februari 2016

010216 - Selamat Hari Lahir Intan Payung Syahir

Semalam 010216 genap umur Intan Payung Syahir 3 tahun.  Sekejap jer masa berlalu ... dah 3 tahun yer Intan Payung Syahir.  Rasa macam baru jer lahir ... hihihi ... macam2 karenah sekarang ... dah petah bercakap kadang2 pelat ... manja semakin manja ... dah jadi pengawal peribadi aku rasanya.  Bila aku duduk dalam bilik ... solat, gosok baju, menjahit, masuk toilet ... semuanya tunggu.  Kadang2 angin satu badan ... Semalam jugak .. maklum lah cuti Wilayah ... bawak dia naik LRT pergi SOGO ... teman Incik Aidil beli baju katanya ... maklum ler nak sambut adik ipar raya cina nanti.  Dalam LRT okay jer.  Duduk diam ... dah keluar dari LRT ... sendiri mau ingat lah.  Kena kawal pergerakannya....Naik LRT memang dia teruja sebab tak pernah naik ... Mujur tak bawak baby Syira ... tinggal dekat umah pengasuh.  

Birthday tak sambut apa2 pun.  Present aku dah beli awal2 lagi ... dapat2 terus hancur lebur ... 

'Selamat Hari Lahir anak ibu - Muhammad Nur Syahir bin Mohd Haidir ... semoga jadi yang anak yang soleh, cerdik pandai dunia dan akhirat ... aminnnn

... perkataan semalam yang membuat tersenyum sorang2 ... Keropok tido ... aka ... keropok lekor ... puas nak faham semalam .... 


Isnin, 7 Disember 2015

Alkisah Baby Syira

Baby Syira dah 7 bulan.  Dah pandai meniarap ... nak menjulur ke depan sikit2 lagi.  Merangkak belum lagi.  Nampak makanan nombor satu ... yang tak bestnya .. susu formula tak nak.  Tur yang merisaukan aku.  Buang air besar pun tak nak .. Pernah sekali sampai 6 hari tak nak buang air besar.  Bila nak buang air besar ... nangis2 sebab sembelit.  Sampai berdarah...risau hati.  Bawak klinik...doktor bagi ubat masuk bontot.  Last2 sekarang ni kena spare ubat tur dekat umah.  Sebab memang 3 - 4 hari tak membuang lagi.  Memang baby Syira minum susu badan ... tapi pam dekat ofis pun dapat 4 oz jer.  BS pun bagitau bila dekat rumah protes tak nak susu formula.  Makan banyak ... Camner nak buat lagi .... terpaksa masuk ubat bontot jerlah ...

Alkisah Cuti 5 Hari

Assalamualaikum...

Penuh sawang blog ni ... nak kena cuci dulu.  Kot2 ada yang tak nampak nak baca nanti ... huhuhuhu ....

Bermula citer ... pasal balik kampung cuti 5 hari (23 November sampai 28).  Alkisah amik 5 hari tur sebab Incik Aidil kena habiskan cuti ... nak bawak ke tahun hadapan pun tak boleh banyak2...jadinya kenalah mengikut.  Mujur cuti banyak lagi...Alang2 dah cuti sekolah ... hantar Angah ngan Ikah dok kampung sekali.  Along tak nak tinggal ... nak kejer katanya.  Jadinya 2 orang jerlah yang tinggal di kampung.  Rasa sunyi tak ada Kak Lang ngah Angah.  Hari2 Intan Payung Syahir asyik tanya abang ngan kakaknya.  Biasa Angah yang melayan ... sekarang Along ... tapi tak lama nak melayan adiknya.  

Angah n Kak Lang

Jumaat, 20 November 2015

TAHNIAH ... UPSR

Keputusan UPSR dah keluar 17 November hari tu ...

Tahniah Angah kerana lulus semua mata pelajaran  walaupun tidak straight A...

UPSR bukan penentu segala2nya Angah.  UPSR permulaan percaturan.  Cuba lagi ...
Ada PT3 n yang penting SPM ... selepas tur baru hala tuju bermula.

Alhamdulillah jugak sebab sekolah Angah .. Sekolah Kebangsaan Ampang ... 23 orang Straight A ... 14 orang dapat 4A ... meningkat peratus semua mata pelajaran ..

Tahun depan Angah dah tingkatan 1 ... macam2 kawan jumpa kat sekolah menengah ... kalau pandai pilih kawan ... kalau kawan suka belajar ... kita pun suka belajar...kalau sebaliknya ...

Rabu, 11 November 2015

Pening Kepala

Argghhhh...pening kepala...sehari suntuk.  Tetiba jer...

Syahir sekarang makin hyper ... itu yang jadi pening kepala.  Nak pulak dah jadi botak sekarang ni.  Dah lama tak potong rambut.  Kalau bawak kedai rambut, nak kena bersilat dalam kedai rambut tur baru ler boleh potong.  Kena grip macam nak kena jatuh hukum ... Ada sekali tur, tunggu punya lama tetiba dah duduk kat kerusi gunting rambut tur..akhirnya tak jadi potong.  Hangin satu badan Incik Aidil.  Last2 Incik Aidil yang kena potong rambut.

Akhirnya...potong sendiri rambut..itu yg jadi camtu tur...

**nak tepek gambar tapi memory card hp corrupted...



Result UPSR 2015

17 November ni keluar result UPSR ... Macam nak amik keputusan periksa ... padahalnya anak jer yang nak amik.

Angah .... anak ibu ... tunggu yer ... kita amik sama2 result Angah ... Apa yang dapat, itu jerlah usaha Angah ...

Hasil carian imej untuk Result UPSR

Rabu, 21 Oktober 2015

DIY Mask Jerebu

Jerebu2 ni nak kena pakai mask.  Asap jerebu ni lebih halus ... bahaya untuk kesihatan .... Jadinya sebagai alternatifnya ... aku try jahit sendiri mask ... Dah jahit2 ... anak dara promote kat kawannya lak ... ada yang menempah ... nak pink, nak purple .... Tak sempat nak snap gambar mask tur.  Ada satu tinggal kat umah ... warna pink pun kena rembat ngan Incik Aidil... Pink pun pink lah .. janji mulut ngan hidung tutup ... 

Sesapa yang nak order boleh selit order ... lepas ni nak jahit mask dari kain jeans lak ... (nanti upload gambar)