Khamis, 31 Julai 2014

SAPA NAK Shake n Take Yang Murah RM50

POST STICKY NOTE ...

Sekarang ni dah beli Shake n Take.  Jadinya senang ler nak buat air buah.  Tak yah nak beli bagai.  Potong2 masuk dalam Shake n Take.  Tak mahal mana pun, berbaloi2 ... RM50 jer.  Kalau deal tur rasanya mahal lagi ... kalau ada sesapa nak beli tur leh ler beli ngan akak.

(kalau ada yang PM akak kat sini untuk order tapi tak dapat reply or whatsapp  ... mesej akak 017-2378274 or wasapp 010-6031517 yer or emel afiq1406@yahoo.com) - sebab tak selalu online wasapp...

note : kos pos RM10 yer....





pssttt .... blender untuk Syahir rosak jadinya aku blender guna Shake n Take ni ... mujur ada 2 botol ... huhuhu ... darurat ... 

update hari ni (9 Mei 2014) -  Stok Shake n Take dah ada ... ada sesapa nak ...  
LIMITED STOCK ... 

1)  Aimi Jihan (IJN) - Done Payment (9 Mei 2014)
2)  Rabiatuladawiah (Paya Jaras) - Done Payment (9 Mei 2014)
3)  Umin Mat Zain (Worldwide) - Done Payment (7 Mei 2014)
4)  Dalilah Haji Madron (The Nielsen) - Done Payment (7 Mei 2014)
5)  Siti Rahmah Dikin (Sabah) - Done Payment (7 Mei 2014)
6)  Syafiqa Zulkifli (N. Sembilan) - Done Payment (8 Mei 2014)


Update 10 Mei 2014

1)  Bella Jamal (Dungun) - CD179562158MY
2)  Roshida Abu (Kedah) - CD179562144MY


Update 12 Mei 2014

1)  Rafeah (Shah Alam) - Done Payment 
2)  Zainipah Abdullah (N.Sembilan) - Done Payment
3)  Nur Fadzilah Jauhari (Perak) - Done Payment
4)  Nor Atikah Muhidin (Johor) - Done Payment
5)  Hami Haslinda (KLCC) - Done Payment (COD)

Update 19 Mei 2014

1)  Noor Azian Shaari (Perak) - CD177578535MY
2)  Wan Nazlianawati (P. Pinang) - CD177578107MY
3)  Juliyana Kasim (Damansara Damai )- EF30808533MY
4)  Muhammad Fahamy (Putrajaya) - EF30808534MY




Waaaaaa...stok dah habis ... tengah tunggu supplier hantar barang .... TAPI ... kalau ada sesapa nak order boleh ajer ... sebab barang ni limited stok sesangat ... akak amik kat supplier ikut permintaan ... huhuhu ....



Update order 27 May 2014

1)  Cheras - COD Ampang Point - 2
2)  Bukit Antarabangsa - COD Ampang Point 3
3) Jerantut - 1
4)  Melaka - 3 

Update order 4 Jun 2014

1)  Johor  (Fiza (NRW)
2) Melaka (Wendy)









BOLEH HUBUNGI (MESEJ/WASAP)  :

017-2378274 / 010-6031517 


TERKINI!!!
STOK BARU DAH SAMPAI...BOLEH ORDER SEKARANG....(UPDATE 22 JULAI 2014)









Selasa, 22 Julai 2014

Citer Pasal Persiapan Raya

Dah nak penghujung Ramadhan kita yer.  Masing2 sibuk dengan persiapan nak menyambut Hari Raya.  Minggu lepas memang minggu yang memenatkan sebab hujung minggu cari baju raya untuk anak2 .... Tahun lepas pergi gak shopping kat SOGO n KLCC ... tapi tahun ni pilih dekat dengan rumah jerlah.  Beli dekat Giant jer.  Jimat masa dan tidak bersesak2 di jalan raya ... lagipun Syahir dah besar ni susah sikat nak kawal.  Itupun masa dekat Giant ... tak duduk diam.  Incik Aidil ler mengawalnya ... sebab tak nak dipegang.  Nak berlari2.  Baju melayu aku dah beli masa balik kampung minggu sebelum tur.  Memang murah giler .. sepasang baju dewasa pun tak sampai RM50 hinggit.  Oklah tur ... jimat belanja.  Kalau nak diikutkan, tahun ni tak beli baju melayu sebab tahun lepas elok lagi ... tapi Incik Aidil nak yang baru sebab yang tahun lepas dia tak berkenan ... warna light purple ... beli dekat JUSCO.  Ikut jerlah ....

Nak citer sikit pasal balik kampung, amik cuti sehari sebab berjangkit dengan cuti Nuzul Quran.  Dapatlah duduk kampung lama sikit dari hari Sabtu hingga Selasa.  Sebab tahun ni raya, aku balik ke negeri Incik Aidil ... Perak.  Huhuhu ... Kebiasaannya memang balik satu negeri jer bila time raya.  Dah termaktub dalam perjanjian ... hihihi... Berkumpul adik beradik ... mana yang tak balik tur tak adalah.  Meriah berbuka puasa ramai2.  Sampaikan Angah minta nak raya tahun ni di Pahang ... huhuhu ... maunya Incik Aidil nak ubah jadual.  

Alhamdulillah ... semua persiapan raya dah siap ... cuma nak menjahit baju anak dara aku jer .. sebab labuh.  Nak beli yang ngam2 karang, ketat lak ..  Puasa dah nak sebulan, tapi badan tak susut juga anak ibu ni .. tak taulah.  Tak perlah, janji sihat yer..


Jumaat, 11 Julai 2014

Balik Kampung Sebelum Raya

Esok nak balik kampung ... sebab raya nak balik kampung Incik Aidil ... isk .. isk ... isk ... nak ngalir ayor mata.  Tapi nak wat camner ... dah ada timetable camtur.  Kena ikutlah.  Last balik kampung bulan 2 masa cuti raya cina.  Lama tur .. rindu mak ngan ayah ... ayam2 ... rumput depan rumah .... tv kat kampung...huhuhu .... Tapi yang pastinya, esok nak balik kampung Temerloh aka Kampung Kuala Mai ... wait for me ... i'm back ... 



First Time Bernasi Tomato Sempoi

Semalam buat pertama kalinya aku berjaya buat nasi ayam sempoi ... google kat HP kecik aku tur resepinya.  Cari yang paling mudah.  Memang tersangat senang ... masak pun sekejap jer ... tak payah nak fikir banyak2 lauk waktu bulan poser ni.  Hanya masak ayam masak merah jer.  Janji anak2 ibu berbuka dengan air tangan ibu ... alhamdulillah ... tahun ni memang tak banyak membeli di pasar Ramadhan.  Memang dah niat tahun ni nak masak untuk langkah penjimatan.  Lagipun Incik Aidil dapat balik awal ... jadinya sempatlah masak.

Okaylah berbalik pada citer Nasi Tomato Sempoi aku tur ... google punya google ... dapat resepi dari blog sarahzuki.blogspot.com .  Terus sms Incik Aidil yang memang nak ke kedai membeli ayam.  Simpanan lauk dak habis ... jadi kenalah beli petang semalam.  Terlintas tetiba nak masak nasi tomato.  Kalau sesapa nak cuba tur klik ler laman tur yerk...nak mencopy paste ni tak rajin ... lagipun kalau nak copy kena minta izin tuan tanah dulu .. jadi untuk menjimatkan masa ... terus jer klik link kat atas tur.  

Tak dapat nak snap gambar sebab semua dah masuk mulut ... habis masuk betul2 azan dah dilaungkan.  Senduk2 nasi terus makan.

psttt.... Seumur hidup sampai sekarang ni tak pernah masak nasi tomato.  First time buat memang menjadi ... sungguh teruja aku ... huhuhu (sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri).  Tq anak2 ibu n Incik Aidil bagi pujian ... 

Isnin, 7 Julai 2014

DENGGI Menyerang Di Bulan Puasa ... DUGAAN

Baru berkesempatan nak bercerita ... bulan puasa ni cam malas jer nak bercerita ... asyik2 nak citer pasal menu .. asyik2 nak citer pasal karenah anak2 ... tapi tur lah hakikatnya bila bergelar seorang isteri dan ibu ... Cuma kali ni lain lak nak citer ... Nak citer pasal DENGGI ... 

Tak pernah tau macamana nak hadapi bila salah seorang ahli keluarga kena denggi .. memang cuak habis ... tetiba Angah disahkan oleh doktor ada denggi .. memula demam dari hari Ahad lepas (bukan semalam) ... makan ubat yang memang sentiasa ada dalam peti ais.  Pergi sekolah lagi ... tapi petang tak dapat nak pergi, sebab demam semula. Esoknya, makan ubat lagi dan puasa lagi ... melepek2 ... tapi still tak pergi klinik lagi sebab ada ubat lagi ... Esoknya baru pergi klinik panel, dapat ubat demam n antibiotik.  Sampai habis antibiotik..demam still ada lagi dan Angah masih lemah.  Dah tak boleh puasa ... doktor suggest suruh amik darah...malam klinik panel tak boleh tau result ... terus ke Hospital Ampang .... Memang sah Angah kena denggi.  Tapi hari tur Angah tak warded .... tapinya kena berulang tiap2 pagi sampai hari ini ... amik darah ... Mujur lah darahnya tak turun mendadak .. sebab dapat tau awal ... 

Angah drip kat umah jer .. 1 botol setengah ... Mujurlah ada adik Man yang kerja nurse kat Tanjung Malim datang umah hari Jumaat, bawak drip sekali.  Bila dah drip ... esoknya amik darah okay ... tapi bila nak amik darah lagi ... keesokannya .. turun lak .. sebab kurang minum air ... ubat untuk denggi hanya minum air banyak .. tak ada ubat lain ... petua macam2 ... minum 100+ .... buat sup ketam ... rebus pucuk betik .... 

Sian Angah ...

Nurse tengah pasang drip ... huhu...
Alhamdulillah, hari ini Angah disahkan oleh doktor, dah okay...Jadi dah boleh pergi sekolah dan berpuasa....

Bila dengar berita kat TV... memang Selangor mencatat kes Denggi yang tinggi ... nak pulak kawasan Ampang ... huhuhu ... 

pstt ... aku hanya bagi Angah minum 100+ ngan sup ketam jer ... yang pucuk betik tur tak kesempatan.


Isnin, 30 Jun 2014

30 Hari Nak Memikir

30 hari tur nak memikirkan menu apa nak berbuka...nak pulak mengikut selera anak2...
Semalam dah masak ayam percik, serawa durian, kuih buah melaka.  Tur pun sebab cuti boleh masa macam tur..start masak pukul 3. Siap semua jam 4 lebih...okaylah tur ... boleh relax2 tunggu berbuka.  Dah kerja sekarang ni, tak taulah sempat tak masak.  Sempat tur sempat, tapi menu ringkas jerlah.  Takutlah anak2 tak berselera nak makan .... kena cari pasar juadah ler gamaknya .. dan sediakanlah duitnya ... Dengar kata pasar juadah pun naik reger weh ....

Hari pertama berpuasa ... Angah dah demam ... asyik tidur jer ... tapi gagahkan diri juga untuk berpuasa ... harap2 semua anak2 ibu berpuasa yer ... 



Pssstttt....Soalan anak dara aku masa hari pertama semalam berpuasa .... 
Ibu, kentut boleh ibu?  Tak batal puasakan?...huhuhu....

SELAMAT BERPUASA

Rata2 kat blog sumer citer pasal Ramadhan ... aku pun nak jugaklah ... nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua semua kengkawan, muslimin muslimat, saudara mara ... 

Jika semua harta adalah racun maka zakatlah penawarnya
Jika seluruh umur adalah dosa 
Maka taubatlah ubatnya
Jika seluruh hari adalah nista
Maka Jumaatlah pensuciannya
Jika seluruh bulan adalah noda
Maka Ramadhanlah pemutihnya