Isnin, 4 Ogos 2014

Stories Pasal Raya

Mata ni dah nak terpejam2 dah..ngantuknya.  Maklum ler ... dah lama tak masuk office.  Seminggu cuti, cam malas jer nak kejer.  Jalan pun lengang lagi ... mungkin ramai yang cuti lagi.  Office pun lengang jer .. sunyi jer ... mood nak kejer tur belum ada lagi.  Hihihi...Okaylah pembuka n3 selepas beraya sakan nak citer pasal perihal sambut raya lah kan ... 

Persiapan ala kadar ... tak heavy sangat ... walaupun tak heavy ... tapi duit cam air jer kuarnya ... keluar banyak mana pun mesti habis sekejap jer .. hihihi ... Balik Kampung Beng, Lenggong hari Sabtu.  Lepas sahur kemas2 barang ... malam sebelum tur tak sempat kemas ... terbabas tido ngan Syahir.  Tapi mujurlah barang2 yang nak bawak balik tur dah diasingkan.  Jadi tak adalah kelam kelibut sangat.  Bertolak pun dalam pukul 8 lebih.  Jem memang tak ingat dunia ... Tak berjalan tur ... Kematu buntut ... Dan nak dijadikan satu cerita .. Syahir berdarah belakang kepala sebab terkena besi kerusi masa jatuh dalam kereta.  Terpaksa berenti tepi highway.  Ingatkan tak ada apa2 ... tapi bila terasa tangan panas jer ... tengok2 keluar darah.  Mengelabah aku ngan Incik Aidil.  Nak pergi hospital, mana ada hospital tepi highway.  Last2 ada sebuah kereta berenti ... dia ingatkan kereta kami rosak ... rupa2 kaki ontow ... keluar2 dari kereta pegang walkie talkie ... tapi mujurlah dia ada plaster ... amik satu.  Darah tak nak berenti ... risau gak aku.  Minta Incik Aidil baca apa yang patut untuk berentikan darah.  Alhamdulillah...bila dah masuk kereta tur darah makin kurang keluar dan berenti ngan sendiri.  Alkisahnya jatuh tur ... sebab abang ngan kakak tak pegang masa Syahir duduk dengan diaorang.  Duduk membelakang, bila brek terus jatuh dekat kerusi Incik Aidil.  Akhirnya berenti dekat RnR yang aku pun tak tau apa ke namanya ... yang ada Mydin ... FAMA ... beli minyak gamat, plaster untuk letak kat kepala. Solat Zohor pun dekat situ jer ... Sepatutnya sampai kampung dalam 3 ke 4 jam ... tapi disebabkan jem ... amik masa 7 jam tur .... dugaannnnn .... Nak wat camner .... janji selamat sampai.  

Gambar terbalik .. jem tur ...

Darah kepala Syahir ..

Nak pujuk ... bagi Otomen ... darah masih ada dekat baju putih...

Kepala yang kena tu.. nampak kecik .. tapi darah banyak ...


Esok lak (Ahad) ... tolong Mak Yong buat lemang.  Masukkan beras dalam buluh jer .. mender lain tak tau nak wat ... Incik Aidil tolong bakar lemang, yang akhirnya lemang tur kurang santan dan menjadi keras...hihih... Aku yang tak pernah memasak di Perak bila time raya ... memberanikan diri buat laksa Pahang.  Teringin sangat nak makan ... Bukan tak pernah buat, tapi selalunya bila turn balik Perak, memang semuanya dah masak sebab balik malam raya.  Tahun ni, dapat berpuasa sehari sebelum raya ... jadi ada masa untuk memasak.  Tak tau ler orang perok gemor ke idok makan laksa Pahang.  Tapi bila Mak Yong makan, dia kata sedap ... huhuhu ... sedap ler tur gamoknya yerk...Tapinya tak puas makan sebab petang raya tur jugak Incik Aidil ajak balik umah MIL di Kedah.  Packing apa yang patut ... semua angkut ke Kedah.  Penuh satu kereta .... satu malam di Kedah ... tak lama mana pun .. Plan nak pergi Penang pun tak kesampaian ... sebab ada sedara nak balik Perak gak.  









Jadinya raya tahun ni tak berjalan ke rumah sapa2 pun ... hanya duduk di rumah sahaja ... sekian ... layan gambar jerlah yer ...

2 ulasan:

  1. lengoh kepala teman tgk gmbor tunggang terblik...

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah rotate..tapi x jd gak....ajar

      Padam